Dysthymia

Itt vagyok 41 évesen, van egy csodálatos családom (kedves feleség, okos, aranyos gyerekek), szép nagy lakásom, munkám, amiben jó vagyok, és amivel nagyon jól is keresek - és mégis (majdnem) állandóan szomorú vagyok, semmihez sincs igazán kedvem, semmi sem tud lekötni. Még pár év, aztán megöregszem, akkor meg már végképp késő lesz, és majd verhetem a fejemet a falba, hogy nem is éltem igazán, amikor még megtehettem volna. Erről gondoltam most blogot írni.

Legutóbbi hozzászólások

Látogatók

2010.08.28. 13:41 Groix

Végső bizonyítás

Arthur C. Clarke - Fredrik Pohl: Végső bizonyítás

Bizonyos értelemben tetszett a könyv. Élvezetesen, olvasmányosan van megírva. A könyv célja szemlátomást egyrészt a matematikának, másrészt Sri Lankának a népszerüsítése. Ezeknek a céloknak jól megfelel, sok érdekeset megtudunk a számelmélet alapjairól és a tamil kultúráról.

A Sri Lanka-vonal egyértelmüen Arthur C. Clarke nyoma a könyben. Viszont, sajnos, minden másban inkább Fredrik Pohl stílusa érzödik rajta - ö kétségkívül olvasmányosan tud írni, de nélkülözi ACC zsenialitását.

A cselekményszövés nem mondható sablonosnak, bár különösebben eredetinek sem. Inkább olyan ötletszerüen kanyarog erre-arra a történet. A Fermat-sejtés bizonyítása elvileg kulcsmomentuma lenne a könyvek, de nem derül ki, hogy mi is tette alkalmassá a föhöst arra, hogy megtalálja a bizonyítást (túl azon, hogy nagyon akarta), és a történet további része szempontjából sincs különösebb jelentösége ennek a bizonyításnak (túl azon, hogy annak köszönhetöen híres emberré vált).

Pár apró hiba bosszantott - a tudományos tévedések különösen irritálnak, mert egy igényes SF-mütöl elvárom, hogy a szerzö ismerje korunk fizikai (biológiai stb.) eredményeit és képes legyen az ebböl adódó következtetéseket levonni.

1. A protezoárok ürhajója 0,94c-vel száguld a Föld felé. "Néhány fényév" távolságban nekiállnak párosodni, hogy a Föld eléréséig ("tizenöt földi évnyi idö" alatt) utódaik születhessenek és azok elérhessék a serdülökort. A könyv szerint a Földön is kb. 15 év telik el az ürhajók megérkezéséig. Csakhogy egy ekkora sebességgel haladó ürhajó belsö ideje szerint - a relativisztikus idörövidülés miatt - nem 15 év, hanem sokkal kevesebb idö telik el, amíg megteszi ezt a (jelek szerint kb. 15 fényévnyi) távot.

2. Miután a Hold viszonylag könnyen elérhetövé válik, olimpiát rendeznek, többek között olyan sportágakból, amelyek a Földön nem lennének lehetségesek. Ezek egyike a sajáterös repülés, aminek egyik formájában ballonokkal emelkedik fel az ember, és az izomeröt csak az elörehaladáshoz használja.

Ezzel a leírással az a gond, hogy ez a Holdon semmivel sem egyszerübb, mint a Földön (Arkhimédesz törvénye folyományaként), söt mivel a Hold kisebb gravitációja miatt kisebb a légnyomás (a könyv leírása szerint a sportcsarnokban ugyan mesterségesen megnövelt, ámde így is a földinél alacsonyabb nyomás uralkodik), igazából még nehezebb is (amennyiben itt nagyobb ballonra lenne szükség, mint a Földön).

Összességében kellemes nyári olvasmánynak tartom a könyvet, egyszer el lehet olvasni, de nem egy remekmü.

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: könyvek sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://dysthymia.blog.hu/api/trackback/id/tr812254220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.