Dysthymia

Itt vagyok 41 évesen, van egy csodálatos családom (kedves feleség, okos, aranyos gyerekek), szép nagy lakásom, munkám, amiben jó vagyok, és amivel nagyon jól is keresek - és mégis (majdnem) állandóan szomorú vagyok, semmihez sincs igazán kedvem, semmi sem tud lekötni. Még pár év, aztán megöregszem, akkor meg már végképp késő lesz, és majd verhetem a fejemet a falba, hogy nem is éltem igazán, amikor még megtehettem volna. Erről gondoltam most blogot írni.

Legutóbbi hozzászólások

Látogatók

2010.07.24. 08:21 Groix

Eredet

Magyarországon a napokban volt az Inception bemutatója, de a film valami rejtélyes oknál fogva az Eredet címet kapta magyarul. Érthetetlenül, mert szerencsére a szinkronizált változatban inkább incepciónak nevezik a címadó fogalmat (ami itt azt jelenti, hogy valakinek a tudatába elültetnek egy gondolatot).

Amíg néztem és benne voltam a sodrásában, kifejezetten nagyszerü filmnek tartottam. Utólag végiggondolva már árnyaltabb, de végsö soron továbbra is pozitív a kép.

 

Szükségszerüen a(z egyik) kedvenc filmem, a Mátrix a viszonyítási alap - egyrészt a hasonló témaválasztás miatt (különbözö szintü valóságok között utazava játszódik a cselemény - ott a számítógépek által generált virtuális valóságba, itt az álmokba lépnek be a föszereplök), másrészt a számos vizuális és egyéb párhuzam minden bizonnyal szándékos utalás az alkotók részéröl.

 

Amíg azonban a Mátrix számos filozófiai gondolatot vet fel, elsösorban a valóság-látszat kérdését (de számos más témát is) mélyen érintve, böséges vallási, kulturális utalásokkal, szokatlan fordulatokkal, addig az Inception inkább a tudatalatti müködését elmezhetné. Ebben az összefüggében érdekesek, jól kidolgozottak az álomjárás szabályai (a tervezö és az álmodó szerepe, a megjelenö projekciók viselkedése), ez nagyon tetszett.

A konkrétan felmerülö probléma, a föszereplö saját démonja viszont egy elég banális érzelem (büntudat), ennél valószínüleg jóval többet elbírt volna a film.

Pozitívumnak tartom, hogy itt nem a "mentsük meg a világot" elcsépelt klisé körül forog a történet - a föszereplö csapat gyakorlatilag pénzért (vagy egyéb jutalomért) hajt végre egy konkrét, erkölcsileg végül is megkérdöjelezhetö küldetést.

A történet hagymahéjszerüen egymásba épülö álom az álomban síkokon játszódik, a végére már legalább 4-5 különbözö szint van (öszintén szólva az utolsónál már elvesztettem egy kicsit a fonalat). Ehhez képest a történetvezetés viszont eléggé hollywoodi (az utolsó pillanatban még sikerül elérni stb.) - igaz, a szó szoros értelmében senki sincs egy pillanatig sem életveszélyben (hiszen csak álmodnak...), csupán a küldetés sikere forog kockán.

 

Két érdekes adalék:

A film végén a feleségem panaszkodott, hogy szájbarágós a film, elöre lehetett tudni a végkifejletet. Buzgón helyeseltem, a film felénél már sejtettem, hogy hogy fog végetérni. Amikor pár órával késöbb visszatértünk a kérdésre, kiderült, hogy a feleségem igazából félreértette a befejezést, így látta bele azt, amit ö várt a végén, míg én megláttam benne azt, amit én vártam. Így persze felmerülhet az is, hogy lehet, hogy nem is nekem van igazam, illetve hogy van-e igazság egyáltalán, vagy csak párhuzamos világok...

 

A másik: a film utáni éjszakán a felébresztett a csörgö mobilom (ez mátrixos utalás lehetne). Ahogy felébredtem, az elsö gondoltom az volt, hogy most melyik az igazi éber valóság: amiböl vagy amibe felébredtem.

 

Összességében jó filmnek tartom, megnézésre javasalom.

 

 

 

 

--

3 komment

Címkék: álmok filmek sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://dysthymia.blog.hu/api/trackback/id/tr722172351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabor4x 2010.07.24. 21:05:13

Köszönjük a filmkritikát! Egybecseng azzal, amit egy honi kritikus írt róla. De Te vajon milyen nyelven láttad?

Groix · http://dysthymia.blog.hu 2010.07.25. 11:05:06

@gabor4x: Magyarul. :-)
Most éppen "idehaza" vagyok szabadságon.