Dysthymia

Itt vagyok 41 évesen, van egy csodálatos családom (kedves feleség, okos, aranyos gyerekek), szép nagy lakásom, munkám, amiben jó vagyok, és amivel nagyon jól is keresek - és mégis (majdnem) állandóan szomorú vagyok, semmihez sincs igazán kedvem, semmi sem tud lekötni. Még pár év, aztán megöregszem, akkor meg már végképp késő lesz, és majd verhetem a fejemet a falba, hogy nem is éltem igazán, amikor még megtehettem volna. Erről gondoltam most blogot írni.

Legutóbbi hozzászólások

Látogatók

2010.06.15. 15:05 Groix

Norvégia 2. – Kezdetek

Egészen pozitívan indul ez a norvég kaland.

Nagyjából az elképzeléseim szerint alakultak a dolgok, pár apró külöbségtöl eltekintve.
 
A környék még annál is szebb, mint gondoltam. A szobám erkélyéről rálátok egy fjordra és a szemközti hófödte hegyekre.
 
Dolgoztam már korábban norrlandi kisárosi kórházban, gondoltam, hogy ez is valami hasonló lesz. Ez be is jött, sőt ez még a vártnál is nyugodtabb, csöndesebb hely. Egy nyolcágyas osztályon (ekkorát egyedül is el tudnék vinni) hárman vagyunk orvosok. Egy kanadai srác és egy oslói norvég lány a „beosztottjaim”, aranyosak, rendesek, és az ő beszédüket különösebb gond nélkül meg is értem. Holnaptól jön még egy (fiatal...) lengyel doktornő is, ő ráadásul szintén főorvosi beosztásban lesz, úgyhogy igazából nem is tudom, hogy mit fogok onnantól csinálni.
 
Tegnap a legelső betegem viszont pont olyan volt, mint amitől leginkább tartottam: Egy értelmi fogyatékos férfi, aki elkenten és töredezetten beszélt, a kórrajz szerint az ittenieknek is gondot jelent vele kommunikáció – én pedig egyenesen egy veszett kukkot sem értettem abból, amit motyogott. Valami kézzel írt papírokat is mutogatott, de a remegő keze miatt annyira szálkás volt az írása, hogy azt sem bírtam elolvasni. Szerencsére a személyzet nagyon segítőkész volt, és végig ők vitték a beszélgetést...
Egyébként ez is a várkozásaimon felül akakult: a norvégok nagyon kedvesek (mondjuk, sörözni valószínüleg nem fognak meghívni), segítőkészek, könnyű velük átlendülni a nyelvi problémán.

...Ami viszont nagyobb, mint hittem. Aki szép, érthető bokmål-t beszél, azzal nincs semmi gond. Csakhogy itt a dialaketusoknak valami rendívül színes kavalkádját beszélik, amiből egyeseket könnyebb megérteni, másokat viszont annál kevésbé. Izgalmas téma, majd talán írok róla egy külön posztot.
 
Ami viszont egy furcsa negatívum volt (bár végül nem lett ez se nagy tragédia): Nem vártak kész számítógépes kódokkal, ami viszont ilyen helyen, ahol minden kórrajz gépen van, erősen nagy hátrány, főleg, hogy bizonyos papírokat jogi okokból még aznap meg kellett írnom (vagy legalábbis én így hittem). Fél háromra nyílott meg a lehetőség, hogy legalább egy más által bekapcsolt gépen hozzá tudjak férni a dokumentációhoz – így aztán némi túlórázás révén végül csak elvégeztem, amit kellett.
 
De most már ez is rendeződött, és a blog.hu sem akadt fenn a kórházi rendszer szűrőjén, úgyhogy most már talán sínen lesznek a dolgok.
 
 
 

10 komment

Címkék: norvégia


A bejegyzés trackback címe:

https://dysthymia.blog.hu/api/trackback/id/tr842083661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.06.15. 17:26:20

Isten vitt oda :) Vagy hogy kell ezt mondani :P Be lehet feküdni az osztályra? Velem nem kell kommunikálnod, én csak pihennék :)

örömlány · http://oromlany.blog.hu 2010.06.15. 19:04:27

:) Nem magyar egészségügy. 3, majd +1 orvos egy nyolcágyas osztályon?!

Carmesina · http://carmesina.blog.hu/ 2010.06.15. 20:59:31

@örömlány: Dehogyisnem magyar. Látod, h Groix is ott dógozik, nem itthon :) Mondjuk, nem csodálom.

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.06.16. 07:02:49

Norvég orvosok nincsenek is?
Szerintem azért van 4 orvos a nyolc ágyra, mert ennyien már csak össze tudják legozni, hogy mit akar a beteg.

A 8 ágyat egyébként korai rókus-beli szülészeti élményeim alapján úgy tudom elképzelni, hogy hatágyas a kórterem, de van bent két pótágy :D

Groix · http://dysthymia.blog.hu 2010.06.16. 16:06:14

@21 hónap: Itt meg minden betegnek külön szobája van...
A négy orvosból azért van egy norvég is (az oslói lány).
Ma voltam a föorvosok értekezletén, ahol pedig akadt német és orosz is, poénkodott is a(z egyik) norvég kolléga azon, hogy ö most itt a kisebbség.

Groix · http://dysthymia.blog.hu 2010.06.16. 16:22:31

@vén betyár:
:-)
Nem, igazából nem.
Ez most a tervezett egyedüllét, a meditáció, az magamba szállás idöszaka.