Dysthymia

Itt vagyok 41 évesen, van egy csodálatos családom (kedves feleség, okos, aranyos gyerekek), szép nagy lakásom, munkám, amiben jó vagyok, és amivel nagyon jól is keresek - és mégis (majdnem) állandóan szomorú vagyok, semmihez sincs igazán kedvem, semmi sem tud lekötni. Még pár év, aztán megöregszem, akkor meg már végképp késő lesz, és majd verhetem a fejemet a falba, hogy nem is éltem igazán, amikor még megtehettem volna. Erről gondoltam most blogot írni.

Legutóbbi hozzászólások

Látogatók

2010.05.25. 07:09 Groix

Törülközőnap

http://en.wikipedia.org/wiki/Towel_Day

„Törülköző: A lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos. Egyrészt komoly gyakorlati értéke van: beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk, míg átugrándozunk a Jaglan-Béta hideg holdjain; heverhetünk rajta, míg a Santagrinus-V ragyogó, márványhomokos tengerpartjain szívjuk a sűrű tengeri levegőt; felvitorlázhatjuk vele minitutajunkat, míg lefelé sodródunk a lassú, lomha Moth folyón; takarózhatunk vele, miközben Kakrafoon sivatagainak vörös csillagai ragyognak ránk; megnedvesíthetjük és fegyverként használhatjuk kézitusában; fejünkre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges gőzöket, vagy hogy elkerüljük a Traal bolygó Mohó Poloskapattintó Fenevadjának pillantását (észvesztően ostoba állat, azt hiszi, ha te nem látod őt, ő sem lát téged – annyi esze van mint egy cipőtalpnak, de nagyon-nagyon mohó); veszély esetén vészjelzéseket adhatunk vele, és természetesen beletörölközhetünk, ha még elég tiszta hozzá. Másrészt, és ez a fontosabb, a törülközőnek roppant pszichológiai jelentősége van. Miért, miért nem, ha a strag (strag: nem stoppos) észreveszi, hogy a stopposnak van törülközője, azonnal föltételezi, hogy fogkeféje, arctörlője, szappana, doboz kétszersültje, kulacsa, iránytűje, kötélgombolyagja, szúnyogriasztója, esőkabátja, űrruhája stb. is van. Sőt a strag boldogan odakölcsönzi a stopposnak a felsoroltak vagy egy tucat egyéb tétel bármelyikét, melyet a stoppos véletlenül „elvesztett”. A strag úgy gondolkodik, hogy aki széltében-hosszában bejárja stoppolva a galaxist, nomádul és csövezve él, hihetetlen nehézségekkel néz farkasszemet, és győz, és még azt is tudja, hogy hol a törülközője – az igazán olyan valaki, akit komolyan kell venni. Innen ered a kifejezés, mely a stoppos szlengbe is átkerült már: Hej, helltél már azzal a klufi Ford Prefecttel? Az aztán a sahár, mindig tudja, hol a törülközője! (Hellni: megismerkedni, beszélgetni, találkozni, lefeküdni valakivel; klufi: nagyszerű, belevaló fickó; sahár: igazán nagyszerű, belevaló fickó.)”

 

 

11 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://dysthymia.blog.hu/api/trackback/id/tr862029238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vén betyár 2010.05.25. 07:24:59

Fiatal bojtárként ha sétálni hívtam egy csillagfényes, holdvilágos estén valamelyik szép fejőlányt az erdőre-mezőre, mindig vettem, vittem egy Sportot./Nehogy má megint ződ füves legyen a szép új fehér nadrágom térgye!/...

rozsdafarku 2010.05.25. 08:18:33

Gazdag gyakorlati ismeretekről, tapasztalatokról árulkodnak a sorok.Törülköző a tarisznyában, vagy csak a katonazubbony mély zsebében = úton vagy.Kiterítve szárad = helyben, ha csak órákra vagy egy éjszakára.Alapfelszerelés.
Balaton-környéke, Dunakanyar, Szeged, Kaposvár.Gdansk, Gdynia, Sopot.
Remélem Groix-nak sem csak irodalmi élményei vannak, különben hogyan került volna ide éppen ez az idézet?

örömlány · http://oromlany.blog.hu 2010.05.25. 08:50:37

Már korábban felmerült bennem a kérdés, vajon honnan való is lehet Groix?

rozsdafarku 2010.05.25. 10:58:06

Igazán mély ismeretekről, gyakorlati tapasztalatokról árulkodnak az idézett sorok.Magam is pusztítottam a stopposok édes-keserű kenyerét.Bejártam a Balaton-környékét, Dunakanyart.Szeged, Kaposvár.Gdansk, Gdynia, Sopot.

rozsdafarku 2010.05.25. 10:58:55

Elnézést mindenkitől, blogmotor játszik velünk.Bocs!

muci 2010.05.26. 21:08:26

Aha. (Végigolvastalak ám.:)

Nekem egyszer meg kellett csinálnom egy NASA-tesztet. A lényege kb.: lerobbant a komp egy ismeretlen bolygón. Vissza kell jutni a bázisra. A felsorolt 20 tárgy közül 10-et vihetsz magaddal, állíts fel fontossági sorrendet. Törülközô nem szerepelt. Ez biztos.

Olvasóknak: nem ûrhajósnak jelentkeztem a NASÁhoz. A teszt lényege, hogy egyedül gyengébb eredményt érsz el, mint párban, és csoportban még annál is jobbat. Arra emlékszem, hogy én magammal akartam vinni egy doboz gyufát. Hiába magyarázták, hogy meggyújtani oxigén hiányában nem lehet, ragaszkodtam hozzá, hogy akkor logikai kirakóst játszunk, vagy eldöntjük, hogy ki húzza a rövidebbet. Annyit elértem, hogy a tréning vezetôje azt mondta, jelzi a NASÁnak, hogy vegyék ki a gyufát, mert nem bírja tovább.
De törülközô nem volt.

gilo 2010.05.26. 23:27:57

@muci: Mit tud a NASA a csillagközi utazásról, ugyan! :)
@Groix: Válaszoltam neked, csak kissé megkésve.

Groix · http://dysthymia.blog.hu 2010.05.27. 09:20:55

@gilo: Tudom, majd válaszolok is rá, csak kissé megkésve. :-)

Groix · http://dysthymia.blog.hu 2010.05.27. 09:30:55

@muci: Nem is ilyen kispolgári puhányoknak kell a törülközö, akik a bázisra akarnak visszajutni, hanem az igazi vagányoknak, akik stoppal járják be a galaxist.
Különben meg honnan tudja a teszt vezetöje, hogy nem lesz oxigén a helyszínen, ha egyszer *ismeretlen* az a bolygó?
Ha pedig nincs oxigén, akkor egy-kettöre úgyis megfulladsz, mihelyt kifogynak a magaddal vitt palackok, akkor meg már úgyis mindegy, mi van a listán.

Groix · http://dysthymia.blog.hu 2010.05.27. 12:22:36

@muci:
Ha már NASA, akkor itt van egy újabb Douglas Adams idézet:
_________

Hogyan hagyhatjuk el a bolygót a lehető leggyorsabban?

1. Hívja fel a NASA-t! A telefonszámuk (731) 483-3111. Magyarázza el, hogy rendkívül fontos mielőbb elhagynia a Földet.
2. Ha nem hajlamosak az együttműködösre, hívja föl valamelyik barátját a Fehér Házban - (202) 456-1414 -, hogy járjanak közben az ön érdekében a NASA-s fickóknál.
3. Ha nincs barátja a Fehér Házban, hívja föl a Kreml-t (a központostól kérje a 0107-095-295-9051-es számot). Barátaik nekik sincsenek ott (legalábbis nem verik nagydobra), de bírnak rájuk nézve bizonyos hatással, tehát érdemes próbát tennie.
4. Ha ez sem jön össze, hívja föl a pápát útmutatásért. Telefonszáma: 011-39-6-6982. Neki a legmagasabb helyeken is vannak kapcsolatai.
5. Ha mindezek a kísérletek kurdarcot vallanak, intsen le egy arra járó repülő csészealjat, és magyarázza el utasainak, mennyire életbe vágóan fontos fölszívódnia, mielőtt megérkezik a telefonszámlája.